Главная » 2019 » Январь » 25 » V Slovenskom inštitúte v Moskve sa stretla Spoločnosť Ľ. Štúra
12:19
V Slovenskom inštitúte v Moskve sa stretla Spoločnosť Ľ. Štúra

http://stur.ucoz.org/190122_SI_Moskva_spolocnost_L_stura_03.jpgV knižnici Slovenského inštitútu v Moskve sa zišla v pondelok (21. januára) Spoločnosť Ľudovíta Štúra. Riaditeľ SI Ján Šmihula sa poďakoval jej členom a sympatizantom za vykonanú prácu a do ďalšej činnosti im zaželal mnoho úspechov pri rozvíjaní slovensko-ruských kultúrnych vzťahov, najmä v oblasti literatúry.

Keďže išlo o posledné stretnutie Spoločnosti Ľ. Štúra za účasti riaditeľa SI J. Šmihulu, jej predsedníčka profesorka Alla Mašková ocenila jeho pôsobenie na tomto poste za to, že „neformálne a súčasne s vysokým profesionalizmom zoznamoval Rusov so slovenskou kultúrou, ako aj za to, že stál pri oživení najlepších tradícií slavistov a v roku 2015, kedy sme si pripomínali 200-té výročie narodenia Ľ. Štúra, vznikla v Moskve s jeho podporou Spoločnosť Ľudovíta Štúra.“ Následne prof. Mašková podrobne priblížila v poradí už ôsme vydanie almanachu Devín, ktorý „Spoločnosť“ vydáva. Na viac ako 170 stránkach ponúka svojim čitateľom rôzne témy s cieľom poukázať na zaujímavé i pozoruhodné, odkryť nové, dosiaľ menej známe či nepoznané. K takým nesporne patrí rubrika „História Slovenska“. Podrobne sa venuje knihe „ZSSR – Slovensko 1939-1945. Vojensko-politické aspekty“, ktorej autorkou je popredná ruská historička Valentina Marjina. Almanach Devín publikuje aj článok Ľudmily Širokovej, zaoberajúci sa slovenským románom 21. storočia. Samotná autorka pokračovala v tejto téme a na zasadaní ešte bližšie poukázala na niektoré nové aspekty.

Na záver stretnutia „Spoločnosti Ľudovíta Štúra“ zarecitovali študenti Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova básne slovenských poetov a zaspievali slovenské ľudové pesničky, za čo si vyslúžili potlesk na otvorenej scéne.

Просмотров: 1065 | Добавил: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar