Главная » 2018 » Май » 21 » V Slovenskom inštitúte v Moskve sa stretla Spoločnosť Ľ. Štúra
13:05
V Slovenskom inštitúte v Moskve sa stretla Spoločnosť Ľ. Štúra

http://stur.ucoz.org/Ocenenie1.jpgNa svojom siedmom zasadaní sa zišla v utorok (15. mája 2018) Spoločnosť Ľudovíta Štúra, ktorá pôsobí pri Slovenskom inštitúte v Moskve (SI). Jej členovia a sympatizanti pozývajú medzi seba vždy zaujímavých ľudí. Preto mohol tentoraz riaditeľ SI Ján Šmihula privítať riaditeľku Múzea Ľudovíta Štúra v Modre Vieru Jančovičovú.

Predsedníčka Spoločnosti Ľ. Štúra profesorka Alla Mašková prítomných oboznámila s najnovším – v poradí 6. vydaním almanachu Devín. Na vyše 200 stranách prináša mnoho zaujímavých článkov, úryvkov z románov, básní i ďalších zaujímavostí s cieľom čitateľa obohatiť a poučiť, rozptýliť aj pobaviť. Popri pravidelných rubrikách „Tvorba Ľ. Štúra“, „Ľ. Štúr v spomienkach svojich súčasníkov“, „Naši súčasníci o Ľ. Štúrovi“ si môžete v almanachu prečítať úryvok z románu Dominika Dána „Žiješ iba dvakrát“ v preklade Ally Maškovej, alebo zaspomínať na prozaika Martina Kukučína (od jeho úmrtia uplynie 21. mája 90 rokov), básnika Milana Rúfusa (v decembri si pripomenieme 90 rokov jeho narodenia) a básnika Jána Smreka (rovnako v decembri si pripomenieme 120 rokov jeho narodenia). Profesorka A. Mašková potom priblížila svoju monografiu „Cesty rozvoja slovenskej prózy od 19. do začiatku 21. storočia“ a Natália Švedova predstavila román Vladimíra Mináča „Výrobca šťastia“, ktorý vyšiel tento rok v jej preklade.

Živý záujem účastníkov zasadania Spoločnosti Ľ. Štúra vyvolala prezentácia riaditeľky Múzea Ľ. Štúra v Modre Viery Jančovičovej. Podrobne priblížila históriu i súčasnosť múzea v ktorom sa nachádza 20-tisíc kníh a 6-tisíc zbierkových predmetov, medzi nimi aj také originálne ako napríklad pramienky vlasov Ľ. Štúra.

Predsedníčka Spoločnosti Ľudovíta Štúra Alla Mašková si prevzala na zasadaní „Čestný diplom“, ktorý jej odovzdal riaditeľ SI J. Šmihula. Pri odovzdávaní podčiarkol, že je ocenením nielen jej práce v Spoločnosti Ľ. Štúra, ale aj ocenením jej mimoriadne záslužnej činnosť a nasadenia, s ktorým už niekoľko desiatok rokov prispieva k upevňovaniu kultúrnych vzťahov medzi naši krajinami.

 

 

 

 

 

 

 

Просмотров: 737 | Добавил: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar